Redüktörün çalışacağı işletme koşullarına (motor tipi, işletme tipi, gün içerisindeki çalışma süresi, dur-kalk sayısı vb.) ve çevre koşullarına dikkat edilmeli ve bu koşullara uygun bir servis faktörü ile redüktör seçimi yapılmalıdır.
Müşterilerimizin bizlere ilettikleri soruları topladık. Bu sayfa üzerinden sık sorulan sorulara hızlıca ulaşabilir, kolaylıkla destek alabilirsiniz. Hemen inceleyin!
Redüktörün çalışacağı işletme koşullarına (motor tipi, işletme tipi, gün içerisindeki çalışma süresi, dur-kalk sayısı vb.) ve çevre koşullarına dikkat edilmeli ve bu koşullara uygun bir servis faktörü ile redüktör seçimi yapılmalıdır.
Redüktörün belirli işletme ve çevre koşulları altında ve redüktörden beklenen çalışma ömrünü karşılayabilmesi için kullanılacak motor gücünün veya çalışma momentinin belli oranlarda çarpılarak ihtiyaç olan güç veya nominal momenti bulmak gerekmektedir. Bu orana servis faktörü denir.
Genel olarak,
Redüktörün çalışma devrindeki gücünün kullanılan motor gücüne oranı ile veya redüktörün nominal momentinin çalışma momentine oranı ile bulunur.
Redüktörün sürekli olarak taşıyabileceği momenttir.
Redüktörün anlık olarak taşıyabileceği maksimum momenttir.
Redüktörün belirli ortam koşullarında ısınmadan çalışabileceği maksimum güçtür.
Redüktörün termik gücü, redüktör gövdesinin dış yüzeyinin büyüklüğüne, çevre sıcaklığına, çalışma ortamına (kapalı alan, açık saha), redüktörün bir saat içindeki çalışma süresine bağlıdır.
Redüktörün hava ile soğutulması veya redüktör yağının soğutulması durumlarında termik güç, soğutmanın etkisine bağlı olarak %10 - %100 oranında artırılabilir.
Çevre şartlarına da bağlı olmakla beraber genel olarak redüktörün termik gücü kullanılacak motor gücünden düşük kaldığı durumlarda soğutma sistemi kullanılmalıdır.
Çevre şartlarına ve redüktör tipi ne bağlı olarak mineral dişli yağları veya sentetik dişli yağları kullanılır. Kullanılacak yağ, korozyon koruması, oksidasyon direnci ve aşınma önleme etkisine sahip katkı maddeleri içermelidir.
PAO bazlı sentetik dişli yağları mineral yağlara göre daha geniş çalışma sıcaklığı aralığına ve daha yüksek viskozite indeks değerlerine sahiptir.
Redüktörde kullanılan dişli yağının özelliğine bağlıdır. PAO bazlı sentetik dişli yağları mineral yağlara göre daha geniş çalışma sıcaklığı aralığına sahiptir.
Mineral yağlar: -20°C ile +60°C (kısa süreli +80°C)
PAO bazlı sentetik yağlar: -45°C ile +80°C (kısa süreli +100°C)
Mineral yağlar için 5000 saat, sentetik yağlar için ise 15000 saatte bir yağ değişimi önerilmektedir.
Bu değerler ortalama 70°C yağ sıcaklığı dikkate alınarak hesaplanmıştır. Gerçek yağ ömürleri daha kısa veya daha uzun olabilir. Genel kural olarak 70°C’nin üzerindeki her 10°C’lik artışta yağ ömrünün yarı yarıya azalacağı kabul edilir.